fbpx

Kunstig intelligens i regnskapsbransjen

Tidligere i sommer ble Norsk Regnskap invitert av Hamarregionen næringsforum til å komme med et kort innlegg rundt hvordan utvikling av kunstig intelligens, også kjent som AI, har påvirket oss, og vil påvirke oss som bransje.

Regnskapsfører er et av yrkene mange anser som enkelt å automatisere og som man derfor tenker at datamaskiner vil erstatte menneskelige ressurser i stor grad. Det er vi ikke umiddelbart veldig bekymret for. Enn så lenge. Men det kan vi komme tilbake til.

 

Digitalisering og automatisering vs. kunstig intelligens

Når man snakker om utvikling i bransjen må vi skille mellom to begreper. Vi har digitalisering, hvor systemer stadig utvikles til å bli mer effektive ved hjelp av smarte og automatiserte løsninger. Også har vi kunstig intelligens.

Når vi snakker om digitalisering har bransjen kommet veldig langt. Det som tidligere ble gjort manuelt kan nå gjøres mer effektivt med integrasjoner, som lar systemene jobbe «for deg». Her kan vi nevne bankintegrasjon, fakturatolk, rapporteringsverktøy m.m. Vi ser en bransje i stadig utvikling, hvor de aller fleste bedrifter møter utviklingen med engasjement og suksess!

Med kunstig intelligens skal systemet lære seg å utføre oppgaver basert på algoritmer som igjen er basert på historiske data, i tillegg til det mennesker har gjort i samme situasjoner tidligere. Det finnes systemer som tilbyr dette i dag, men vi opplever disse som dyre og lite «utlært». Tiden som skulle blitt spart på automatisering av rutiner blir i stedet brukt til opplæring av systemet og den kunstige intelligensen.

 

Feil oppfatning i markedet

Det finnes utallige artikler som påstår at mange yrker kommer til å bli erstattet av AI, i tillegg til at det har blitt kommunisert i flere år at automatisering og digitalisering vil gjøre det samme. Dette har skapt et inntrykk i markedet av at vi ikke lenger bruker tid på å utarbeide regnskapet, noe som er helt feil. Oppgavene har i stedet blitt byttet ut til mer IT-relaterte oppgaver, som oppsett av integrasjoner og oppfølging av de digitale systemene. 

Ved at det har kommet flere og flere leverandører på markedet som tilbyr enkle systemer, hvor folk skal føre regnskapet selv, har vi mistet noen av de minste kundene. Samtidig har de litt større kundene,  som tidligere har hatt regnskap internt, kommet tilbake. Vi ser at de som har problemstillinger utover helt enkelt regnskap med få bilag, fort tjener på å ha en regnskapsfører i ryggen som fører fra grunnen av. Det har vært en økt mengde med opprydningsjobb etter de som har prøvd å føre selv, men ikke fått det helt til.

Les mer om Hamarregionen Næringsforum

Les mer om Norsk Regnskap